• Officiële Retailer
  • Directe Levering
  • Veilig Shoppen

Prison Architect

Door Vitaly 26 februari 2018 Laat een reactie achter Ga naar reacties
Prison Architect


Een frisse morgen in Greenfields Correctional. Ik ben benieuwd wat er vandaag allemaal eens gaat gebeuren. Een rel in de kantine? Misschien wel. Een steekpartij in de gang? Waarschijnlijk, ja. Een gevangenis rel? Kan zeker gebeuren. Ik bestudeer alle opties tot er een bus vol met gevangenen aankomt bij de poort. Een moordenaar, een dief, en iemand die videogames illegaal kopieerde. De laatste bleek ook lid te zijn van een bende. Het moet ook een beetje variëren toch? Prison Architect is een indie game die goed gelukt is. Het spel is vrij complex maar tegelijkertijd ook eenvoudig. Ik wordt onderbroken door een in-game telefoongesprek, iemand heeft de keuken in de fik gestoken. Beter beheer je die hitte, zuurstof en brandstof eruit.


Bouw de gevangenis van je dromen! Wacht, wat?..

Je begint met een leegstaand stuk land, een hoop geld, een paar werknemers en een bus vol gevangenen onderweg. Je hebt 24 uur in game uren (dat is 24 minuten in de realiteit) om een basic gevangenis te bouwen, en als dit niet lukt wordt je ontslagen. Cellen? Check! Buitenplaats? Check! Douches? Check! Dit vormt een starters gevangenis in Prison Architect. Terwijl je bouwt, uitbreid en je gevangenis beheert krijg je er meer gevangenis capaciteiten meer inkomen bij. Je kunt dit stimuleren door contracten of beurzen aan te gaan, die bepaalde voorwaarden vereisen om te worden vrijgespeeld of vervuld. Dit systeem is op zo’n manier gemaakt dat je bepaalde subsidies moet vervullen zodat je de andere kan vrijspelen. Een andere manier om geld te verdienen is om een lening af te sluiten of een gevangene voorwaardelijk vrij te laten.


Prison Architect vs. Needs manager

Net als in het echte leven wordt ik vrij humeurig wanneer ik hangry ben. Je gevangene zijn helaas niet anders. Je moet voor de gevangene gaan zorgen om steekpartijen en gevangenis rellen te voorkomen. Ook al vind ik het wel leuk om de ME erbij te halen om de daders helemaal in elkaar te slaan, is dit niet helemaal het doel van het spel. We zijn er om geld te verdienen natuurlijk. Jullie zien mensen in het oranje die hun straf moeten uitzitten, ik zie middelen voor inkomsten. Plan dagelijks wat tijd in de kalender om te gaan werken, en zet je gevangene aan het werk. Die kenteken platen zullen zichzelf niet drukken!


Prison Architect
De dagelijkse sleur in de gevangenis
Prison Architect
Een verse lading wordt gecheckt op verboden spullen

Elektrocuteren

Natuurlijk is internet plagiaat een groot probleem in de game industrie. Of niet, afhankelijk aan wie je het vraagt. Niet dat het écht uitmaakt want het is illegaal in de meeste landen. En wat gebeurd er als je iets illegaals doet? Dan ga je naar de gevangenis! Sommige gevangene zijn vrij lastig. Wanneer het revalideren en begeleiden niet werkt, kan je ze altijd nog naar ‘de stoel’ sturen en ze elektrocuteren als in de Green Mile. “I’m tired boss”, Ja ik ook jij moordende dief. Hier een oplossing: een paar volt. Er is wel een beperking aan het geven van de doodstraf aan je gevangene om te voorkomen dat het geen concentratiekamp simulator wordt, en dat is maar goed ook.


Dus.. is het een beetje wat?

Ik denk van wel. Het is een coole en kleine manager game met meer diepte in het spel dan dat je op het eerste gezicht zou verwachten. Je bouwt je gevangenis en je beheert de gevangene. Als je geen balans hebt zullen de gevangene rellen veroorzaken, alles in de fik zetten en de bewakers vermoorden. De dreiging van het mogelijke gevaar is wat dit spel uitdagend houd omdat je nooit zeker weet wat er kan gebeuren en wanneer het kan gebeuren. Persoonlijk ben ik een grote fan van games die klein beginnen. Maar het feit dat een indie ontwikkelaar met een Kickstarter begon en Prison Architect uiteindelijk een Steam spel is geworden, laat de potentie zien. Een soortgelijke stijl heeft gewerkt voor Rimworld, en nog meer recentelijk voor Sim Airport. In het geheel is dit spel zeker het geld waard!


Prison Architect
Niks aan de hand
Prison Architect
Volg het verhaal in de story mode
Deel dit bericht op Social Media
Laat een reactie achter
Geen reacties